Ekonomi

Hindistan ve ABD kritik mineraller konusunda işbirliği anlaşması imzalayacak

Hindistan ve ABD, kritik mineraller konusunda bir işbirliği anlaşması imzalamak üzere. Ticaret bağlarını güçlendirmeyi amaçlayan bu ilk anlaşmanın, Hindistan Ticaret Bakanı Piyush Goyal’in bu hafta Washington’a yapacağı ziyaret sırasında imzalanması bekleniyor. Anlaşma, temiz enerji adaptasyonu için gerekli olan lityum ve nikel gibi elementleri içeren kritik mineraller sektöründeki ortaklığı geliştirmeyi hedefliyor.

Goyal’in ABD ziyareti, genel ikili ticaret ilişkilerini derinleştirme görüşmelerini içeriyor ve bu yıl sonunda yapılacak başkanlık seçiminin ardından Beyaz Saray’ın liderlik geçişine hazırlandığı döneme denk geliyor. Ziyareti sırasında Goyal’in ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo ve ABD Ticaret Temsilcisi Katherine Tai ile görüşmesi planlanıyor. USTR’nin kamuya açık programına göre, Tai ile görüşme Perşembe günü için planlanmış durumda.

Kritik mineraller konusundaki işbirliği, tedarik zincirlerini oluşturmayı, teknik uzmanlık alışverişinde bulunmayı ve her iki ülkeden işletmeler arasında işbirliğini teşvik etmeyi amaçlıyor. Bu ayın başlarında, Hindistan Başbakanı Narendra Modi ve Başkan Joe Biden, Delaware’de hem bire bir hem de Avustralya ve Japonya liderlerinin de katıldığı Dörtlü Zirve’nin bir parçası olarak bir araya gelmişti.

Müzakere edilen mutabakat zaptı (MoU), her iki ülkenin tamamlayıcı güçlerinden yararlanarak, temel kritik mineral tedarik zincirlerini artırmak ve çeşitlendirmek için ikili işbirliğini genişletmeyi amaçlıyor. Bu bilgi, 29 Eylül’de Hindistan ticaret bakanlığı tarafından açıklandı.

Batarya malzemeleri için tedarik güvencesi sağlama arayışında, devlete ait bir şirket olan Coal India, Haziran ayında bildirildiği üzere, Arjantin’de bir ABD şirketi ile lityum blokları araştırıyordu. Ayrıca Hindistan, ABD ile ayrı bir kritik mineraller ticaret anlaşması önerdi. Bu anlaşma, Japon otomobil üreticilerine ABD elektrikli araç vergi kredisine daha geniş erişim sağlayan Japonya ile yapılan anlaşmaya benzer şekilde, her iki ülkenin de tarife uygulamasını önlemeyi amaçlıyor.

Hindistan, sıfır karbon hedefleri için yeterli mineral tedarikini sağlamaya odaklanan ABD liderliğindeki Mineraller Güvenliği Ortaklığı’nın bir parçası. Hindistan hükümeti, temiz enerji adaptasyonunu yönlendirmek için 30 minerali kritik olarak belirledi. Hindistan ve ABD arasındaki ikili ticaret, 2023-24 mali yılında yaklaşık 120 milyar $ ile rekor seviyeye ulaştı. İki ülke ayrıca Biden yönetimi altında Dünya Ticaret Örgütü’ndeki tüm anlaşmazlıklarını çözdü, bu hamle Hindistan tarafından “tarihi” olarak nitelendirildi.

Reuters bu makaleye katkıda bulundu.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

besiriajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu